Informatie over quinoa plant

quinoa plantDe quinoa plant is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie. Van oorsprong komt de quinoa plant uit Zuid-Amerika, maar ze bestaan tegenwoordig ook in Europa. Vaak zijn dit ‘neppe’ varianten en rood/zwart van kleur.

Meer informatie quinoa plant

De plant kan tot wel drie meter hoog worden en groeit over het algemeen zo’n 150 dagen. Ze groeien in pluimen, en hebben een weinig opvallend bloemendek zoals te zien is in de afbeelding hierboven. De bloemen bestuiven zich trouwens zelf!

Teelt

Het wordt al meer dan 6000 jaar in Zuid-Amerika verbouwd. Daar is het een enorm belangrijk voedingsmiddel. Het valt een beetje te vergelijken met hoe wij onze aardappelen al duizenden jaren als voedingsmiddel zien. De plant kan onder vele verschillende omstandigheden leven. Zo zijn ze bestand tegen hitte, kou en droogte.

Voedingswaarde

Qua voedingswaarde lijkt quinoa voornamelijk op melk! Alle aminozuren die je lichaam nodig heeft zijn aanwezig evenals bij melk het geval is. Ook de verhouding magnesium, fosfor en ijzer lijken sterk op dat van melk. Tevens zitten in melk en quinoa ongeveer hetzelfde aantal koolhydraten en eiwitten per 100 gram/milliter.

Consumptie quinoa

De laatste jaren is de consumptie van quinoa fors toegenomen. De prijs van het voedsel is in Zuid-Amerika liefst verdrievoudigd. De lokale bevolking aldaar krijgt zo steeds minder de mogelijkheid om nog van hun geliefde quinoa te genieten. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de quinoa plant zelf te verbouwen.